Premi Pepón Coromina

2015: "El camí més llarg per tornar a casa"

pepon20152

El Jurat ha atorgat el III Premi Pepón Coromina 2015 a l’òpera prima de Sergi Pérez protagonitzada per Borja Espinosa.

El Jurat de la tercera edició del Premi Pepón Coromina, integrat pel cineasta Hammudi Al-Rahmoun Font, guanyador del Premi Pepón Coromina 2014 per Otel·lo, el realitzador, crític i comissari d’art Andrés Hispano, l’actriu i directora Sílvia Munt i la directora Carla Subirana, sota la presidència honorífica de Marta Molins, després de valorar molt positivament les 10 propostes presentades, va acordar, el 5 de juny de 2015, concedir el Premi Pepón Coromina 2015 a la pel·lícula El camí més llarg per tornar a casa

El Jurat valora la brillant direcció de tots els elements que composen aquesta òpera prima produïda amb micromecenatge. Una idea original i arriscada, magistralment dosificada per mantenir la inquietud i apostant per un minimalisme sense concessions a la obvietat. Cinema d'autor que traspua convicció, en clara sintonia amb l'esperit del Premi Pepón Coromina.

El trofeu del Premi Pepón Coromina 2015 és obra de l’artista i dissenyador industrial Curro Claret, que pren el relleu de Tona Coromina, encarregada del disseny del guardó de 2014 i Àngels Ribé, del de 2013. 

El trofeu de Curro Claret consisteix en una peça rectangular de catifa vermella enrotllada, un cèrcol metàl·lic daurat que la recull i porta gravada la ins­cripció del premi i unes tisores. Amb les tisores i uns petits pins el guanyador podrà decidir compartir el premi amb altres persones (implicades potser en el projecte) tallant diferents trossos de la catifa amb la forma i la grandària que consideri. 

Com a novetat, i gràcies a un acord de l’Acadèmia amb el Festival de Cinema Europeu de Sevilla, es convida al guanyador del Premi Pepón Coromina a assistir al Festival de Sevilla a gaudir de les projeccions i participar en activitats de formació dirigides als joves, programades per al certamen que té lloc del 6 al 14 de novembre de 2015.

El lliurament del Premi Pepón Coromina es va fer el dijous 2 de juliol en el transcurs de la Festa d’Estiu del Cinema Català al Boo, Restaurant Beach Club, situat a l’Espigó de Bac de Roda. Va recollir el guardó el director, Sergi Pérez, els productors Aritz Cirbián i Martín Samper, i l’actor protagonista Borja Espinosa.

 

El director

Sergi Pérez, llicenciat en Belles Arts i graduat a l’ESCAC. S’especialitza en la direcció amb el seu projecte final de carrera El buen aviador (2005), seleccionat a festivals com el Festival de Cinema de Donosti. Al 2007 estrena Vestido nuevo, amb una premiada carrera per festivals com el de Màlaga, el Certamen de Sòria, el Premi Versión Española SGAE i una nominació als Oscars a la categoria d’escoles de cinema. Realitza múltiples videoclips per a grups com Manel, Mishima i Joan Dausà, i acumula diversos premis al millor videoclip a Cinemad o Rockdelux.

La seva feina a la publicitat també ha sigut reconeguda amb un premi FIAP Sol de Plata i una selecció amb un Young Talent de Canes al 2008. Des de 2006 dóna clases a l’ESCAC i des de 2012 al Grau de Ciències de la Comunicació de la UIC. El camí més llarg per tornar a casa és el seu primer llargmetratge.

 

L’actor protagonista

Borja Espinosa, llicenciat en Art Dramàtic al Col·legi del Teatre de Barcelona el 2001. Des d’aleshores ha format part del repartiment de més de 20 obres de teatre de primer nivell a les ordres de dramaturgs com Jordi Casanovas (Una història catalana, La Ruïna, Els últims dies de Clark K.), Oriol Broggi (L’Orfe del clan dels Zaho, Electra) o Sergi Belbel (Una vella, coneguda olor)

A la televisió ha fet riure als espectadors de TV3 (des de Plats bruts a Gran Nord passant per Porca misèria), Telecinco (La que se avecina), Antena3 (Un paso adelante) i TVE (Pelotas). El camí més llarg per tornar a casa és la seva primera pel·lícula com a actor protagonista. 

 

Els productors

Aritz Cirbián, productor executiu, graduat a l’ESCAC amb estudis de guionista i productor. Ha treballat com a director de producció en curtmetratges, anuncis, videoclips i llargmetratges com Puzzled Love (2011), Radiacions (2012) de Judith Colell i Otel·lo (2013) de Hammudi Al-Rahmoun Font, amb la que va ser nominat al Premi Gaudí a la Millor Direcció de Producció 2014. 

Com a productor, comença la seva carrera amb el curtmetratge documental Sólo para supervivientes (2013) i el llargmetratge de ficció Tots els camins de Déu (2014), récord 2012 de crowdfunding audiovisual a la plataforma Verkami, on Cirbián treballa com a responsable de projectes audiovisuals. El 2013 va ser guardonat amb el MEDIA Emerging Producer i amb el British Council’s Young Creative Entrepreneur.

El productor associat d’origen francès, Martin Samper, porta 15 anys al sector audiovisual espanyol: ha crescut a Filmax, primer al departament de premsa, després com analista de guions i finalment com a Director de Màrqueting de Home Vídeo. Ha participat en més de 80 llargmetratges, pels que ha produït incomptables continguts addicionals. Com a productor ha produït els guardonats curtmetratges El secreto de Lídia i Versus, a més d’Ecce Muller (L’infern). El camí més llarg per tornar a casa és el seu primer llargmetratge com a productor.

bannerweb candidatesxiii